Η αλήθεια πίσω από τα κινούμενα σχέδια

Σήμερα στη τάξη συζητούσαμε για τα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε όταν ήμασταν μικροί. Εκείνα που δημιουργήθηκαν την εποχή των 90ς και τα πρόβαλε η τηλεόραση μέχρι το 2010 περίπου.
Φυσικά όλα αυτά μετέδιδαν καλύτερα μηνύματα από αυτά που προβάλλονται τώρα. Όμως είχαν και κάποια αρνητικά μηνύματα. Αυτά από τη μία κάνουν το παιδικό πιο ρεαλιστικό αλλά σίγουρα δεν θες ένα μικρό παιδί να βλέπει κάτι τέτοιο και να περνάει στο υποσυνείδητο του. Οπότε παρακάτω θα μιλήσω για αυτά. 

Στην ταινία "οι απίθανοι" ο μικρός Ντας στο τέλος την ταινίας που κατατροπώνει τους κακούς γελάει με ασυνήθιστη για ένα παιδί ικανοποίηση. Επίσης η λίστα με τους νεκρούς υπερ-ήρωες δείχνει ότι όταν χρησιμοποιείς τα χαρίσματα σου για να κάνεις το καλό στο τέλος πεθαίνεις.




Στη ταινία "ο βασιλιάς των λιονταριών" ο θείος του μικρού πρίγκιπα σκοτώνει τον βασιλιά και μετά ο μικρός ορκίζεται εκδίκηση στον θείο του. Στην διάρκεια της ταινία ο Σύμπα κλωτάσει λίγη σκόνη στον ουρανό και σχηματίζεται η λέξη sex (ενώ οι παραγωγοί ήθελαν να δείχνει sfx ως φότο τιμής στο τμήμα των ειδικών εφέ).





Στο "ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ  Ράμπιτ" ο ντετέκτιβ πρέπει να προστατέψει ένα κουνέλι που κατηγορείται άδικα από το νομικό σύστημα. Στη τανία η Τζέσικα Ράμπιτ αποπλανεί και σαγηνεύει σε τέτοιο βαθμό που η Μπάρμπυ μπροστά της θα ντρεπόταν. Υπάρχουν ωστόσο πολλές σκηνές της ταινίας που η Ράμπιτ εμφανίζεται χωρίς εσώρουχα αποκαλύπτοντας παραπάνω από όσα θα έπρεπε.






Στο γνωστό παραμύθι της ωραίας κοιμωμένης όταν αυτή τρυπήθηκε από τη βελόνα και αποκοιμήθηκε δεν ήταν ξαπλωμένη πάνω σε κρεβάτι αλλά σε μια φονική περικοκλάδα. Τα 100 χρόνια που κοιμόταν όσοι πρίγκιπες προσπάθησαν να τη σώσουν πέθαιναν από αυτήν και έτσι η κοιμωμένη ήταν ανάμεσα σε πτώματα μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος.


Η Ποκαχόντας όταν ήταν 17 ετών την απήγαγαν οι Άγγλοι, την κακοποιούσαν και την βίαζαν για χρόνια. Σε μια από τις εγκυμοσύνες της, την βάφτισαν με το ζόρι χριστιανή και την πάντρεψαν με έναν καλλιεργητή καπνού,  ο οποίος την πήρε μαζί του στην Αγγλία όπου την έντυσαν με ευρωπαϊκά ρούχα και την αποκαλούσαν ως "παράδειγμα εκπολιτισμού της Βιρτζίνια".


Στην ταινίας της μικρής γοργόνας ο επίσκοπος που την πάντρεψε με τον πρίγκιπα ήταν πολύ κοντός και φορούσε τεράστια ρούχα. Έτσι εμάς μας φαινότανε ότι είχε ερεθιστεί ενώ όπως ισχυρίζεται ο καλλιτέχνης που το σχεδίασε ήταν τα γόνατα του. Αλλά φυσικά αυτό δεν μπορείς να το καταλάβεις αν δεν σου το πουν.





Όλα τα στρουμφάκια τραγουδούν με τον ίδιο ρυθμό, ο μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος που φοράει κόκκινο σκούφο. Ο Δρακουμέλ ήθελε να τα αιχμαλωτίσει και να αποκομίσει οφέλη. Ήθελε να τα τηγανίσει και να τα μετατρέψει σε χρυσάφι. Δεν ενδιαφερόταν για τη κουλτούρα τους, τον χαρακτήρα ή την προέλευση τους. Συμπέρασμα; Ο Δρακουμέλ ήταν καπιταλιστής και τα στρουμφάκια ζούσαν σε μια κομμουνιστική κοινότητα αποτελούμενη μόνο από άντρες.



Ο Ποπάυ είχε κλασικό τατουάζ ναύτη, κάπνιζε συνεχώς, δεν διακρινόταν για την εξυπνάδα του όμως πάντα τα κατάφερνε χάρη στο "σπανάκι". Το "σπανάκι" του για ένα περίεργο λόγο κατέληγε στην πίπα του. Μήπως τελικά δεν ήταν σπανάκι αλλά μαριχουάνα; Αν όχι τότε γιατί ο γιος του Ποπάυ αργότερα όταν ζήτησε από την μητέρα του την Όλιβ σπανάκι αυτή είπε πως δεν έχει και ακούστηκε ένας βήχας από μέσα;



Ο Μπακς Μπάνυ δεν αποπλανεί γυναίκες; Θυμάστε το επεισόδιο που μεταμόρφωσε τη μάγισσα σε σέξι θηλυκό και είπε ότι όλες οι γυναίκες κατά βάθος έτσι είναι; Πέρα από αυτό θυμηθείτε και πόσες φορές έχει μεταμφιεστεί σε γυναίκα και πόσο συχνά κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται. Επίσης στο τέλος πάντα όλα πάνε όπως τα θέλει αυτός ακόμη και όταν έχει άδικο.





Στο road runner show το κογιοτ βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά ότι και αν συμβεί τελικά μένει ακόμη ζωντανός δείχνοντας έτσι στα παιδιά πως ότι και να κάνουν δεν θα πάθουν τίποτα.


Η χιονάτη μένει σε ένα σπίτι με 7 άντρες, τους μαγειρεύει, τους καθαρίζει, κάνει όλες τις δουλείες και παρουσιάζει ένα σεξιστικό περιεχόμενο. Όταν δηλητηριάζεται και οι νάνοι την βάζουν σε θέρετρο ενώ στην ουσία είναι νεκρή ο νεκρόφιλος πρίγκιπας που έρχεται την φιλάει.


Η Σταχτοπούτα, το κοριτσάκι που κακοποιείται από την μητριά της, την παρακούει και φεύγει κρυφά από το σπίτι για να πάει στο χορό.






Η "Πέππα το γουρουνάκι, δεν υπακούει τους γονείς της, τους κοροϊδεύει και κάνει πάντα το δικό της. Επιπλέον ο αδερφός της ο Τζορτζς βάζει τα κλάματα όταν δεν περνάει το δικό του.






Τα "σούπερ παιδιά" ή αλλιώς τα παιδιά της διπλανής πόρτας έρχονται αντιμέτωπα και επιτίθενται στους εφήβους και τους μεγάλους.



Οι "marvel heroes" είναι ιδιαίτερα εκδικητικοί και στα επεισόδια προβάλλονται συχνά σκηνές με θανάτους και αίματα.


Στη σειρά του "Μπομπ Σφουγγαράκη" υπάρχουν πολλές gay σκηνές αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο καλαμάρης δεν φοράει παντελόνι όπως και άλλοι σε αυτή τη σειρά. Ο Μπομπ αφήνει τους άλλους να τον εκμεταλλεύονται. Όλη η πόλη έχει μονάχα 3 γυναίκες. Όλοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους συγγενής τους με ψέματα (π.χ. Καλαμάρης, Πάτρικ), Ο Μπομπ σε μερικά επεισόδια έχει ξεβρακωθεί, σε άλλο έχει παντρευτεί μια τσούχτρα( ζώο για τη σειρά). Ο Πάτρικ ζει όπως όλοι οι άλλοι χωρίς όμως να έχει λεφτά. Σε ένα επεισόδιο που δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα ο Μπομπ παντρεύεται τον Πάτρικ. 



Αυτά είναι όλα τα "κακά" πρότυπα που προβάλλονται από τα κινούμενα σχέδια των 90ς. Ίσως όμως να είναι έτσι φτιαγμένα για να μιμηθούν τον αληθινό κόσμο και να προετοιμάσουν τα παιδιά για αυτόν. Στο μέλλον θα γράψω και για τα θετικά πρότυπα.
Ωστόσο αυτά [εδώ] είναι τα διδάγματα από αυτά τα κινούμενα σχέδια.


Σχόλια